Termostat lichid racire

ALFA ROMEO

ASTON MARTIN

AUDI

BENTLEY

BMW

BUGATTI

CADILLAC

CHEVROLET

CHRYSLER

CITROEN

DACIA

DAEWOO

DAF

DAIHATSU

DODGE

FERRARI

FIAT

FORD

HONDA

HUMMER

HYUNDAI

INFINITI

ISUZU

IVECO

JAGUAR

JEEP

KIA

LADA

LAMBORGHINI

LANCIA

LAND ROVER

LEXUS

MAN

MASERATI

MAYBACH

MAZDA

MERCEDES-BENZ

MG

MINI

MITSUBISHI

NISSAN

OPEL

PEUGEOT

PONTIAC

PORSCHE

PROTON

RENAULT

RENAULT TRUCKS

ROLLS-ROYCE

ROVER

SAAB

SCANIA

SEAT

SKODA

SMART

SSANGYONG

SUBARU

SUZUKI

TESLA

TOYOTA

VOLVO

VW
Termostat lichid racire
Se intampla ca motorul sa fiarba, iar ventilatorul de radiator sa nu porneasca de niciun fel. Chiar daca dupa verificare reiese ca acesta este complet functonal. Se intampla ca desi motorul este rece, ventilatorul sa nu se mai opreasca deloc. Nici macar la o jumatate de ora dupa ce ai taiat gazul. Mult mai des se intampla ca masina sa se incalzeasca mult mai rapid ca inainte si sa se raceasca mult mai greu. Daca masina prezinta aceste simptome, cel mai probabil, responsabilul se poate descrie in trei cuvinte: termostat lichid racire.
Poate cel mai important element din ansamblul de piese auto pe care il denumim sistemul de racire al motorului. O piesa mica si foarte ieftina. De exemplu, un termostat pentru lichidul de racire pentru Bentley, produs de Calorstat poate fi cumparat cu 56 de lei, un termostat pentru lichidul de racire la un Lamborghini produs de Mahle Original ajunge la 53 de lei, iar pentru Rolls Royce, un termostat pentru lichidul de racire marca Wahler costa nu mai mult de 192 de lei. Sigur, o conditie pentru a beneficia de aceste preturi este de a achizitiona aceste piese auto online, de la cel mai mare si variat magazin de profil din Romania. Dar sa revenim la masinile noastre de zi cu zi unde rareori pretul unui termostat pentru lichidul de racire depaseste 40 de lei.
Daca pretul e mic, ar fi o greseala sa consideram ca si importanta acestei piese auto este la fel de mica. Din contra. Termostatul este o piesa atat de complexa care poarta una dintre cele mai grele responsabilitati ale functionarii corecte a motorului: comanda pentru racirea eficienta a acestuia. El deschide calea lichidului de racire catre radiator, tot el, in complicitate cu senzorul de temperatura pun in functiune ventilatorul de radiator si tot el il tine in functiune chiar si dupa ce masina a fost oprita, pana cand temperatura motorului se raceste suficient. Pentru a indeplini asemenea functii, termostatul pentru lichidul de racire are o structura deosebita: este format din doua arcuri, doua supape si un cilindru cu o rezistenta termica la interior. Aceasta rezistenta este de fapt o ceara speciala cu o temperatura de topire controlata. Cand motorul, sau mai bine zis, lichidul de racire a motorului se incalzeste dupa un anumit prag, ceara se topeste, iar termostatul se deschide. Practic, acesta functioneaza precum o valva dubla sau pentru a fi mai usor de inteles, ca o intersectie cu bifurcatie. Lichidul de racire vine dinspre motor si cand ajunge la nivelul termostatului, se deplaseaza in functie de pozitia acestuia. Daca este inchis, lichidul de racire isi continua traseul prin motor, prin care se rezuma tot circuitul agentului termic.
Daca termostatul a atins temperatura de functionare, conducta catre motor se inchide, in timp ce o noua conducta se deschide. Prin aceasta lichidul de racire se indreapta catre radiatorul de apa, unde este racit cu ajutorul aerului din exterior, dar si al ventilatorului de radiator, dupa care se intoarce proaspat si racorit sa revigoreze motorul incalzit.
Termostatul pentru lichidul de racire este una din putinele piese auto, care in cazul unei defectiuni, prezinta o serie de simptome care se cam bat cap in cap. Motorul e ba prea rece, ba prea cald. La fel si in habitaclu. Ba masina se incalzeste imediat si interiorul devine sufocant, ba masina nu se incalzeste deloc si geamurile se aburesc. Mai ales daca te prinde o astfel de avarie in toiul iernii. Parbrizul ingheata si deplasarea devine greoaie, daca nu, imposibila. De ce se manifesta atat de diferit simptomele unui termostat defect? Simplu! Este foarte important sa realizam in ce pozitie a ramas blocat termostatul. Daca a ramas inchis, lichidul de racire nu mai ajunge sub nicio forma la radiatorul de apa, ventilatorul de radiator nu porneste, iar motorul nu mai are posibilitatea de a-si reduce temperatura de functionare si, foarte curand, va incepe sa fiarba. Martorul rosu de temperatura ridicata a motorului se va aprinde in bord. Daca termostatul pentru lichidul de racire a ramas blocat in pozitia deschisa, atunci lichidul de racire isi formeaza un circuit neintrerupt prin radiator, ventilatorul de radiator functioneaza fara oprire, iar agentul termic se raceste chiar si atunci cand nu mai este cazul. Asta inseamna ca temperatura motorului scade sub marja de siguranta care ii asigura buna functionare. Ba mai mult, mareste consumul de combustibil. In ambele situatii, consecintele pentru soarta motorului pot fi grave si pot duce chiar la calare, altfel spus, blocarea iremediabila a motorului.
Se poate merge cu un termostat stricat? Da, insa asta depinde de un cumul de factori externi. De exemplu, daca termostatul este blocat inchis, iar motorul se supraincalzeste, este recomandata deplasarea doar in anotimpul rece, cand racirea motorului se poate face in mediul ambiant. De asemenea, daca termostatul este blocat deschis, iar motorul se raceste, este recomandata deplasarea cu viteza redusa, in perioada de vara. Aceste indicatii nu sunt niste solutii, ci doar masuri limita luate in situatii de urgenta, cand deplasarea cu autoturismul este imperios necesara.
Pe de alta parte, nici nu merita aceste riscuri avand in vedere ca termostatul pentru lichidul de racire este una dintre cele mai ieftine piese auto din angrenajul unei masini. Practic, este mai ieftin decat un set de stergatoare. De exemplu, la BMW un termostat poate costa intre 30 si 85 de lei, bineinteles, in functie de tipul masinii si de producatorul piesei. La un autoturism Dacia Logan, pretul pentru un termostat pentru lichidul de racire incepe de la 19 lei. Pentru a fi siguri ca prindeti cele mai bune oferte, cu cele mai mici preturi, intrati pe epiesa.ro, magazinul cu cea mai variata oferta de piese auto online din Romania. Poti gasi termostate pentru aproape toate marcile de masini cunoscute, de la Renault, Volkswagen, Ford, Nissan, Toyota, Hyundai, Skoda, Opel, Seat, Citroen, Peugeot, Fiat etc. pana la Rolls Royce si Lamborghini. Poti opta pentru termostate originale sau aftermarket semnate de producatori consacrati in constructia de piese auto si subansamble in sistemele de racire, precum: Thermotec, Starline, Motorad, Asam, Gates, Topran, Vemo, Calorstat by Vernet si Febi Bilstein.
Un consultant ePiesa.ro are expertiza si experienta necesare pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru masina ta. Poti plati cu cardul online pe site sau ramburs la curier, dar poti sa vii si in magazinele ePiesa.ro din toata tara sa achiti si sa iti ridici personal termostatul pentru lichid de racire . Daca te-ai razgandt, nu e nicio problema. Ai 14 zile la dispozitie sa returnezi piesa si iti primesti banii inapoi. Nu rata nici promotiile ePiesa.ro, cu mii de reduceri si nu rata campaniile cu sute de premii zilnice.