Suporti motor

ALFA ROMEO

ASTON MARTIN

AUDI

BENTLEY

BMW

BUGATTI

CADILLAC

CHEVROLET

CHRYSLER

CITROEN

DACIA

DAEWOO

DAF

DAIHATSU

DODGE

FERRARI

FIAT

FORD

HONDA

HUMMER

HYUNDAI

INFINITI

ISUZU

IVECO

JAGUAR

JEEP

KIA

LADA

LAMBORGHINI

LANCIA

LAND ROVER

LEXUS

MAN

MASERATI

MAYBACH

MAZDA

MERCEDES-BENZ

MG

MINI

MITSUBISHI

NISSAN

OPEL

PEUGEOT

PONTIAC

PORSCHE

PROTON

RENAULT

RENAULT TRUCKS

ROLLS-ROYCE

ROVER

SAAB

SCANIA

SEAT

SKODA

SMART

SSANGYONG

SUBARU

SUZUKI

TESLA

TOYOTA

VOLVO

VW
Suporti motor
Singura piesa a masinii pe care nu o poti ridica din fagasul ei cu mana goala este… motorul. Impropriu spus, piesa, pentru ca e un ansamblu de piese auto. Chiar si asa, motorul unei masini poate ajunge chiar la 200 – 300 de kilograme. Probabil ati vazut prin service-uri macaralele special dedicate pentru a ridica motorul de pe masina. Intrebarea e cum sta motorul sub capota. Este fix? Este mobil?
Raspunsul este valabil pentru ambele intrebari: Da. Motorul este destul de bine prins in niste suporti de motor ranforsati cu fier astfel incat poti sa spui ca e fix. In acelasi timp, acei suporti sunt imbracati in cauciuc masiv, asemenea unor bucse uriase, care permit motorului o flexibilitate de cativa milimetri. Ceea ce inseamna ca are si mobilitate. Minuscula, ce-i drept, dar foarte eficienta, mai ales la pornire, unde motorul are cea mai pronuntata miscare.
Ce se intampla de fapt la pornirea motorului de-i provoaca o asemenea reactie? Un raspuns ar fi ca acesta este cel mai solicitant moment atat pentru motor, cat si pentru piesele care-l ajuta sa porneasca. Electromotorul forteaza acumulatorul sa elibereze o cantitate mare de energie, cu o intensitate de la 150 pana la un varf 500 de Amperi, in prima etapa a pornirii. Daca motorul nu porneste din diverse motive si soferul insista sa incerce si „sa dea la cheie”, acumulatorul se poate descarca in cateva minute.
Dupa intrarea curentului in electromotor, in interior se activeaza cele doua bobine specifice motoarelor electrice: rotorul si statorul. Partea mobila, rotorul, incepe sa se invarta sub actiunea fortelor electromagnetice si stimuleaza o alta componenta esentiala a electromotorului – solenoidul. La randul sau, solenoidul invarte un pinion angrenat la volanta, mai exact la marginile zimtate ale acesteia. Volanta isi incepe de asemenea miscarea de rotatie pe care o imprima arborelui cotit din motor. Odata puse in functiune subansamblele motorului, primele arderi de combustibil au loc si putem considera ca masina a pornit.
Un motor are nevoie de conditii speciale pentru a porni. In primul rand trebuie sa se realizeze amestecul aer – combustibil, apoi pistoanele trebuie sa realizeze o cursa de comprimare, bujiile sa realizeze aprindere, in cazul autoturismelor pe benzina si motorul sa aiba o turatie minima de 100 de rotatii pe minut. Aceasta turatie minima de pornire este asigurata de electromotor. Pentru a obtine aceasta turatie minima la motor, electromotorul sau demarorul trebuie sa imprime rotorului pana la 1000 de rotatii pe minut. Intre pinion si volanta se produce un transfer de forte firesc. Volanta fiind de 20 de ori mai mare decat pinionul care o stimuleaza, se realizeaza un cuplu mare, fapt care asigura forta necesara rotirii intregului ansamblu al motorului masinii.
In momentul pornirii, pistoanele sunt deja angrenate in miscare de vibrochen/arborele cotit, care la randul sau este urnit de volanta, pe care o angreneaza electromotorul. Dupa prima aprindere, pistoanele respecta apoi cele patru curse, in cazul motoarelor in patru timpi: Admisie, compresie, destindere, evacuare.
In etapa de admisie, supapa de admisie se deschide, pistonul se deplaseaza spre arborele cotit. Aer proaspat (in cazul motorului diesel sau pe benzina cu injectie directa) sau amestec aer-combustibil (in cazul motorului pe benzina cu injectie indirecta) este tras in motor. Urmeaza compresia, etapa in care volumul cilindrului este micșorat, aerul/amestecul aer-combustibil este comprimat. Destinderea reprezinta aprinderea urmata de impingerea pistonului - in cazul motorului pe benzina amestecul aer-combustibil este aprins cu ajutorul unei bujii, in timp ce pentru un motor diesel motorina este injectata la presiune mare și se autoaprinde. Aceasta presiune generata in urma arderii impinge pistonul spre arborele cotit generand lucru mecanic. Ultima etapa, evacuarea - supapa de evacuare se deschide, iar deplasarea pistonului spre chiulasa evacueaza gazele arse din motor.
Dupa pornire, turatia motorului este de aproximativ 1000 de rotatii pe minut, la ralanti. Aici se termina actiunea electromotorului, dar va fi reluata la urmatoarea pornire. In timp, cauciucul suportilor de motor se uzeaza, ceea ce duce la vibratii puternice si la un joc deranjant al motorului si al transmisiei. Atunci este momentul propice schimbarii suportilor inainte ca trepidatiile sa avarieze o piesa interna a motorului.
Din moment ce te afli acum pe epiesa.ro beneficiezi deja de cea mai mare oferta de piese auto disponibile la cele mai bune preturi. Cauta suporti motor potriviti autoturismului tau, cum ar fi suporti motor Logan, suporti motor opel astra g, suporti motor Renault Megane 2, suporti motor Opel Astra H, suporti motor Golf 4sau orice alte suporti motor de la producatori auto precum Mercedes, Renault, Hyundai, Nissan, Peugeot, Citroen, Fiat, Volvo, Suzuki, Honda, Toyota, Skoda Kia etc.
Poti opta pentru producatorul tau preferat de piese auto. Aici gasesti cu siguranta suporti motor Mapco, suporti motor Corteco, suporti motor Auger, suporti motor Meyle, dar si de la Vaico, Delphi, Starline, Emmerre, Boge, Asam, Metalcaucho, Fortune Line, DT Spare Parts Febi Bilstein si zeci de alti producatori de piese auto.
Plaseaza comanda si alege optiunea de plata preferata. Poti sa achiti direct cu cardul online sau poti plati ramburs la curier, iar piesa va ajunge la tine in cel mai scurt timp posibil de la depunerea comenzii. In acelasi timp, ne poti vizita oricand in reteaua de magazine epiesa.ro in principalele orase ale tarii, Bucuresti, Oradea, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj, Timisoara, Bacau, Iasi, Galati, Slatina, de unde poti ridica personal suporti motor si unde te poti consulta cu expertii nostri. Ai 14 zile la dispozitie sa te razgandesti si iti primesti banii inapoi. Nu rata promotiile si premiile zilnice oferite de epiesa.ro. Te asteapta mii de reduceri importante si iti oferim ocazia de a deveni un client premium. Intra in clubul ePiesa.ro si afla cum poti obtine reduceri permanente la piese auto. Prioritatea noastra este ca masina ta sa beneficieze de cele mai bune piese auto de pe piata, iar tu sa te bucuri de cele mai avantajoase preturi dintre toate magazinele de piese auto online din Romania.