Piston

Piston

Daca am privi ansamblul pieselor auto ale unei masini ca pe o echipa de fotbal, am avea cate un rol pentru fiecare piesa in parte. Fundasii ar fi filtrele care apara motorul de impuritati, mijlocasii ar fi reprezentati de distributie, intrucat aici se paseaza energia spre toate sistemele auxiliare ale masinii. Antrenorul ar fi calculatorul central care schimba strategia functionarii echipei in functie de informatiile primite de la senzori. In toata aceasta echipa, pistonul este atacantul, omul de gol. Lui i se asigura toate conditiile sa asigure succesul echipei – respectiv – sa asigure buna functionare a masinii. Iar din cand in cand mai da rateuri…

Pistoanele sunt piesele esentiale ale motorului care executa o serie de miscari predefinite in interiorul cilindrului. Pistonul e folosit pentru transformarea energiei interne in lucru mecanic la masinile motoare, sau invers, la masinile generatoare. De obicei pistonul este cuplat la un mecanism biela-manivela, care transforma miscarea rectilinie in miscare circulara (la motoare) si invers (la pompe). Dar hai sa urmarim cu atentie ce se intampla in inima motorului.

Reteta combustiei are trei elemente: aer, combustibil si scanteie. In cazul motoarelor Diesel, aceasta reteta e valabila doar la pornire, intrucat caldura degajata ulterior este suficienta pentru a aprinde motorina. In cazul carburatiei pe benzina, cele trei elemente se combina pe tot parcursul functionarii motorului. Aerul vine din exterior, este curatat prin filtrul de aer, trece prin debitmetru aer, accesul ii este limitat si conditionat prin clapeta conrol admisie aer, apoi ajunge in galeria de admisie, respectiv in camera de ardere. Carburantul vine din rezervor, impins de pompa de combustibil, este curatat de impuritati prin filtrul de combustibil, apoi prin injectoare ajunge, de asemenea, in camera de ardere. Scanteia, al treilea element, este actionata electric, initial de acumulatori, iar dupa pornire de alternator si este produsa de o piesa auto mica, dar de importanta uriasa: bujia. Bujiile destinate motoarelor Diesel au o forma, un mod de functionare si o constructie diferite si se numesc bujii incadescente.

In momentul pornirii, pistoanele sunt deja angrenate in miscare de vibrochen/arborele cotit, care la randul sau este urnit de volanta, pe care o angreneaza electromotorul. Dupa prima aprindere, pistoanele respecta apoi cele patru curse, in cazul motoarelor in patru timpi: admisie, compresie, destindere, evacuare.

In etapa de admisie, supapa de admisie se deschide, pistonul se deplaseaza spre arborele cotit. Aer proaspat (in cazul motorului diesel sau pe benzina cu injectie directa) sau amestec aer-combustibil (in cazul motorului pe benzina cu injectie indirecta) este tras in motor. Urmeaza compresia, etapa in care volumul cilindrului este micsorat, aerul/amestecul aer-combustibil este comprimat. Destinderea reprezinta aprinderea urmata de impingerea pistonului - in cazul motorului pe benzina amestecul aer-combustibil este aprins cu ajutorul unei bujii, in timp ce pentru un motor diesel motorina este injectata la presiune mare si se autoaprinde. Aceasta presiune generata in urma arderii impinge pistonul spre arborele cotit generand lucru mecanic. Ultima etapa, evacuarea - supapa de evacuare se deschide, iar deplasarea pistonului spre chiulasa evacueaza gazele arse din motor.

Partile pistonului sunt urmatoarele: capul, care are rolul de a prelua presiunea, de a da forma camerei de lucru (camera de ardere la motoare), iar la unele pistoane (la procedeul de injectie Meurer de la motoarele diesel) si de a vaporiza combustibilul. Poate fi: plat, concav, convex, convex profilat, concav profilat. Forma capului mai depinde de raportul de comprimare, forma camerei de ardere, pozitia supapelor. Una din forme ale capului pistonului este capul cu deflector.

Fusta sau mantaua are rolul de a ghida pistonul in cilindru la pistoanele care nu sunt ghidate de tije cu cap de cruce. Umerii sunt niste bosaje ce permit realizarea unei suprafete de contact suficiente intre piston si bolt. Canalele pentru segmenti, care servesc ca suport si ghidaj pentru segmenti (care asigura etansarea cilindrului).

In timp ce pistoanele isi fac cursele, arborele cotit trece la treaba. Cu un capat invarte tot sistemul de transmisie, incepand cu volanta. Pe cealalta parte a vibrochenului, cu ajutorul curelei de distributie, arborele cotit actioneaza asupra axului cu came, dar si a altor piese precum pompa de apa sau pompa de servo.

Inlocuirea unui piston avariat este o operatiune care necesita cunostinte de mecanica avansate si detinerea unor scule specifice. Din acest motiv, va recomandam schimbarea piesei intr-un service cu mecanici experimentati. Riscul ca o interventie in regim propriu sa duca la compromiterea totala a motorului este urias. In schimb, va puteti ocupa linistit de achizitia pistonului.

De unde? De pe epiesa.ro – magazinul de piese auto online cu cea mai cuprinzatore oferta de piese auto de la producatori din toata lumea. Indiferent ca planuiesti sa-ti cumperi un piston nou original sau aftermarket, aici poti gasi cea mai variata gama de pistoane pentru toate marcile de autoturisme. Poate cauti un piston Opel Astra H sau un piston Ford Fiesta, piston Logan, piston Golf 4, piston Golf 5, piston Renault Megane sau pentru orice alte marci precum: Citroen, Fiat, Peugeot, BMW, Mercedes, Skoda, Seat, Volvo. Poti sa comanzi direct piesa auto dorita sau poti apela la consilierii nostri de vanzari, care au expertiza necesara pentru a-ti recomanda un piston perfect pentru masina ta. Ai la dispozitie cea mai vasta galerie de producatori, fie ca iti doresti o piesa originala direct de la producatorul masinii sau o piesa aftermarket precum un piston Nural, piston Kolbenschmidt, piston Mahle si multi alti producatori de piese specializati pe constructia de pistoane.

Livrarea se face prompt, oriunde in tara, iar plata se poate face online, cu cardul sau ramburs la curier. Daca alegi sa ridici personala piesele poti gasi magazinele epiesa.ro in marile orase din toata tara: Bucuresti, Oradea, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj, Timisoara, Bacau, Iasi, Galati, Slatina. Te-ai razgandit? Nicio problema. Daca returnezi piesele in 14 zile de la achizitie, iti primesti banii inapoi, fara nicio explicatie. Nu rata nici promotiile si campaniile epiesa.ro. Mii de premii zilnice te asteapta si beneficiezi de reduceri importante la piesele auto pe care doresti sa le achizitionezi. Suntem partenerul tau de nadejde, masina ta beneficiaza de cele mai bune piese, iar tu te bucuri de cele mai mici preturi din Romania.

GAMA VARIATA DE PRODUSE
LIVRARE PRIN CURIER RAPID ORIUNDE IN TARA
POSIBILITATE DE RETUR IN 14 ZILE
CONSULTANTA TEHNICA GRATUITA
MODALITATI DE PLATA VARIATE
© 2013 - 2023 autohut.ro - Toate drepturile rezervate