Intercooler compresor

ALFA ROMEO

ASTON MARTIN

AUDI

BENTLEY

BMW

BUGATTI

CADILLAC

CHEVROLET

CHRYSLER

CITROEN

DACIA

DAEWOO

DAF

DAIHATSU

DODGE

FERRARI

FIAT

FORD

HONDA

HUMMER

HYUNDAI

INFINITI

ISUZU

IVECO

JAGUAR

JEEP

KIA

LADA

LAMBORGHINI

LANCIA

LAND ROVER

LEXUS

MAN

MASERATI

MAYBACH

MAZDA

MERCEDES-BENZ

MG

MINI

MITSUBISHI

NISSAN

OPEL

PEUGEOT

PONTIAC

PORSCHE

PROTON

RENAULT

RENAULT TRUCKS

ROLLS-ROYCE

ROVER

SAAB

SCANIA

SEAT

SKODA

SMART

SSANGYONG

SUBARU

SUZUKI

TESLA

TOYOTA

VOLVO

VW
Intercooler compresor
Intercooler compresor reprezinta asul din maneca oricarui motor cu admisie fortata de aer. In momentul in care comprima aerul, turbina il si incalzeste la peste 100 de grade Celsius. Randamentul motorului este invers proportional cu temperatura aerului astfel incat cu cat temperatura aerului admis este mai scazuta, cu atat motorul termic va da un randament mai bun. Explicatia acestui fenomen este simpla: aerul rece contine mai mult oxigen, iar oxigenul asigura o ardere eficienta care da un boost impresionant motorului.
Desi definitia pare simpla, ea nu-si are sensul fara o privire de ansamblu a sistemului cu admisie fortata de aer, cu alte cuvinte, a motorului turbo. Alfred Buchi, un inginer elevetian, a fost primul care a implementat cu succes un sistem de supraalimentare cu turbo-compresor pe un motor termic, obtinand o crestere a puterii cu 40% fata de versiunea cu motor aspirat. Se intampla in 1925. Avansul tehnologic relativ rapid in ramura supraalimentarii a fost motivat de criza petrolului din 1973, o perioada tulbure in care producatorii au cautat sa scada consumul, intrucat si-au dat seama ca vremea combustibilului fosil a inceput sa apuna.
Denumirea data motorului cu o admisie clasica de aer se numeste motor aspirat. In acest caz, introducerea aerului in motor se face datorita depresiunii creata de deplasarea pistonului catre arborele cotit in timpul cursei de admisie. Termenul de “aspirat” se refera la faptul ca presiunea aerului care intra in motor este inferioara presiunii atmosferice de 1 bar. In schimb, motoarele turbo beneficiaza de un aer comprimat pana la 3 bari de catre un compresor. “Turbo” se leaga de folosirea turbinei, care utilizeaza gazele de evacuare pentru a pune in miscare compresorul.
Piesele auto care formeaza sistemul de supraalimentare cu turbo-compresor sunt turbina, compresorul si un arbore de angrenare care le fixeaza. Ca si in cazul multor alte subansamble, metoda de functionare pleaca de la principiul conservarii si transformarii energiei. Astfel, gazele de evacuare rezultate in urma arderii au o viteza foarte mare deci energie cinetica foarte mare. Acestea sunt colectate in galeria de evacuare si apoi redirectionate spre turbina care, in contact cu gazele evacuate, este pusa in miscare. La randul ei turbina antreneaza compresorul care aspira aer din galeria de admisie si-l comprima inainte sa fie introdus in cilindru.
Exista mai multe tipuri de tehnologii de supraalimentare turbo utilizate in industria masinilor. Clasificarea se face in functie de geometria grupului turbina, de prezenta sau absenta sistemului de racire al aerului comprimat si de numarul de grupuri turbo-compresor utilizate.
Doua motoare, aceeasi putere maxima, consum total diferit. Unul este motor termic, celalalt este motor turbo, care datorita capacitatii cilindrice mai reduse nu doar ca scade consumul de carburant, dar creste si randamentul. Sa analizam principiul de functionare al motoarelor cu admisie de aer fortata. Aerul este aspirat in compresor dupa ce a trecut prin filtrul si ridicat le o presiune superioara inainte de a fi introdus in motor. Datorita presiunii ridicate dupa comprimare temperatura aerului creste ceea ce conduce la o scadere a densitatii deci implicit a masei de aer proaspat. Cresterea temperaturii este rezultatul combinat a trei factori: adaosul de energie suplimentara datorita procesului de comprimare, curgerea turbulenta a aerului prin compresor, transferul de caldura de la turbina la compresor.
Temperatura ridicata a aerului admis in motor are efecte negative asupra performantelor motorului, consumului si a emisiilor poluante. Pentru a elimina aceste dezavantaje s-a recurs la racirea aerului comprimat prin intermediul unui intercooler, sistem care aduce urmatoarele avantaje: cresterea densitatii aerului admis in motor, ce are ca efect cresterea puterii motorului cu pana la 25% fata de versiunea fara racire intermediara, reducerea tensiunilor termice asupra turbinei si motorului datorita scaderii temperaturii din cilindri, scaderea consumului de combustibil cu pana la 5% fata de versiunea fara racire intermediara, mai ales datorita eficientei ridicate a racirii la turatii scazute.
Sistemul de racire este pentru majoritatea automobilelor de tipul aer-aer, adica fluxul de aer exterior este utilizat pentru racirea aerului comprimat. Racirea se face cu ajutorul unui radiator care se pozitioneaza de obicei in fata radiatorului de racire al motorul.
Performantele unui motor turbo supraalimentat sunt net superioare unui motor aspirat mai ales in cazul exploatarii acestora in zone cu altitudine ridicata unde pierderea semnificativa de putere afecteaza majoritatea motoarelor aspirate datorita presiunii scazute.
Avantajele turbo supraalimentarii sunt evidente atat in ceea ce priveste performantele dinamice cat si emisiile poluante. Tendinta constructorilor auto este de a introduce turbo supraalimentarea pe toate noile motoare, in acest mod pastrand performantele dinamice. Tehnologiile de supraalimentare au evoluat considerabil datorita cerintelor de reducere a consumului pe deoparte si datorita unui trend ascendent in ceea ce priveste puterea raportata la capacitatea cilindrica pe de alta parte. Noile tehnologii turbo, dubla supraalimentare sau actionarea electrica a compresorului (e-Booster) sunt deja pe lista de componente ale producatorilor de automobile.
Daca vrei sa ai la dispozitie cea mai variata gama de piese auto de la cel mai mare magazin de piese auto online, ai ajuns unde trebuie. Aici ai sansa sa gasesti in cateva secunde piesele care se potrivesc masinii tale, intercooler compresor Golf 5, intercooler compresor BMW E46, intercooler compresor Ford Focus, intercooler compresor Passat, intercooler compresor audi a4, intercooler compresor opel astra g, intercooler compresor skoda octavia 2 sau orice alt intercooler compresor de la producatori auto precum Mercedes, Renault, Hyundai, Nissan, Peugeot, Citroen, Fiat, Volvo, Suzuki, Honda, Toyota, Kia etc.
Poti opta pentru producatorul tau preferat de piese auto. Aici gasesti cu siguranta intercooler compresor NRF, intercooler compresor Nissens, intercooler compresor Valeo, intercooler compresor Pagid, dar si de la Valeo, Ava, Thermotec si zeci de alti producatori de piese auto.
Plaseaza comanda si alege optiunea de plata preferata. Poti sa achiti direct cu cardul sau poti plati ramburs la curier, care va veni la tine in cel mai scurt timp posibil de la depunerea comenzii. In acelasi timp, poti vizita oricand reteaua de magazine epiesa.ro in principalele orase ale tarii, Bucuresti, Oradea, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj, Timisoara, Bacau, Iasi, Galati, Slatina, de unde poti ridica personal produsele si unde te poti consulta cu expertii nostri. Siguranta ta este pentru noi la fel cum este epiesa.ro pentru topul magazinelor de profil – pe primul loc!