Bujii incandescente

ALFA ROMEO

ASTON MARTIN

AUDI

BENTLEY

BMW

BUGATTI

CADILLAC

CHEVROLET

CHRYSLER

CITROEN

DACIA

DAEWOO

DAF

DAIHATSU

DODGE

FERRARI

FIAT

FORD

HONDA

HUMMER

HYUNDAI

INFINITI

ISUZU

IVECO

JAGUAR

JEEP

KIA

LADA

LAMBORGHINI

LANCIA

LAND ROVER

LEXUS

MAN

MASERATI

MAYBACH

MAZDA

MERCEDES-BENZ

MG

MINI

MITSUBISHI

NISSAN

OPEL

PEUGEOT

PONTIAC

PORSCHE

PROTON

RENAULT

RENAULT TRUCKS

ROLLS-ROYCE

ROVER

SAAB

SCANIA

SEAT

SKODA

SMART

SSANGYONG

SUBARU

SUZUKI

TESLA

TOYOTA

VOLVO

VW
Bujii incandescente
Diferentele dintre carburatia pe benzina si carburatia Diesel sunt nenumarate. Insa o deosebire elementara este modul in care se realizeaza aprinderea amestecului aer-combustibil. La motoarele pe benzina, aprinderea este realizata de o bujie cu scanteie, care aprinde amestecul atat la pornire, cat si pe tot parcursul functionarii, la fiecare ciclu motor. La Diesel, aprinderea amestecului aer-motorina se face doar la pornirea la rece si nu printr-o scanteie, ci prin simpla incalzire a camerei la o temperatura de aproximativ 850 de grade Celsius. Acesta este motivul pentru care bujiile folosite la motoarele Diesel sunt profund diferite fata de cele intalnite la motoarele pe benzina. Aceste bujii care incalzesc amestecul aer-motorina pana la aprindere se numesc bujii incandescente sau bujii preincalzite.
Pentru a intelege rolul bujiilor incandescente, trebuie privit in ansamblu tot sistemul de aprindere a motoarelor Diesel. Reteta combustiei are trei elemente: aer, combustibil si temperatura foarte ridicata care favorizeaza aprinderea. Aerul vine din exterior, este curatat prin filtrul de aer, trece prin debitmetru aer, accesul ii este limitat si conditionat prin clapeta conrol admisie aer, apoi ajunge in galeria de admisie, respectiv in camera de ardere. Carburantul vine din rezervor, impins de pompa de combustibil, este curatat de impuritati prin filtrul de combustibil, apoi prin injectoare ajunge, de asemenea in camera de ardere. Temperatura foarte ridicata, al treilea element, este actionata electric si este produsa de o piesa auto mica, dar de importanta uriasa: bujia incandescenta.
La pornirea masinii cu motor Diesel, exista o recomandare de a astepta cel putin 4 secunde cu cheia in pozitia de contact, inainte de a declansa pornirea. Nu intamplator sunt recomandate 4 secunde de asteptare, intrucat de acest interval de timp au nevoie Bujiile incandescente pentru a ajunge la temperatura optima pentru arderea amestecului aer – motorina, la 850 de grade Celsius. Bujiile incandescente nu se sting imediat dupa pornire, ci mai pot ramane activate pana la 3 minute, in functie de temperatura motorului.
Spre deosebire de bujiile cu scanteie, bujiile incandescente nu au electrozi, ci o rezistenta care provoaca incalzirea necesara aprinderii. Acesata rezistenta este acoperita de un tub de incandescenta care are proprietati speciale astfel incat sa reziste la coroziune si la temperaturile extreme din camera de ardere.
Controlul bujiilor incandescente, respectiv, activarea si dezactivarea lor, se face indirect de catre calculatorul de injectie. Deschiderea sau inchiderea circuitului de alimentare al bujiilor se realizeaza printr-un releu. Aceste bujii au doua faze de functionare. Prima este pornirea motorului, o etapa in care bujiile sunt incalzite rapid pentru a atinge temperatura optima care realizeaza combustia. A doua faza este functionarea la rece, imediat dupa pornire, etapa ce mentine bujiile active pentru a reduce zgomotul si emisiile de fum ale motorului.
Pot aparea mai multe defecte la sistemul de preincalzire, fie ca vorbim de bujiile incandescente, fie ca vorbim de conectori electrici sau calculator de injectie. Manifestarile pe care le putem interpreta ca simptome ale disfunctionalitatii acestui sistem pot incepe cu un martor in bord, in forma de cheie, care la modul general semnaleaza defecte legate de fiabilitatea motorului. Alt simptom fizic resimtit este pornirea foarte greoaie la rece. Sau, in cazul in care avaria este foarte serioasa, masina nu mai porneste deloc. De altfel pana si fumul de pe teava de esapament, un fum negru-albastru, ofera un indiciu care ne poate duce cu gandul la o defectiune a bujiei incandescente.
Bujiile incandescente arse sau cele care nu functioneaza in parametri normali se fac simtite pe timp de iarna, cand temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Operatiunea de schimbare a bujiilor preincalzite, desi simpla in teorie, prezinta niste aspecte delicate in practica. Spatiul greu accesibil impiedica o manevrare usoare, iar riscul ruperii bujiei este mare. In aceasta situatie se poate ajunge chiar la demontarea chiulasei pentru a extrage resturile bujiei. Asadar, pentru a fi siguri ca operatiunea este facuta in siguranta, apelati la un mecanic cu experienta.
Recomandarile producatorilor cu privire la schimbarea bujiilor mentioneaza cota de 100.000 de kilometri parcursi. Desi bujiile incandescente fac parte din categoria de piese auto care isi pot depasi cu mult termenul de schimbare, nu strica sa fim prevazatori si sa le inlocuim din timp. Si, obligatoriu, trebuie inlocuit tot setul, nu doar o singura bujie, altfel riscam sa ne trezim cu dezechilibre suparatoare la sistemul de aprindere.
Pe timp de vara, motorul Diesel poate porni chiar si cu doua dintre bujii arse, fara ca noi sa ne dam seama ca ar fi o problema. De aceea, cel mai sigur verdict il poate da doar verificarea directa a acestora. Daca ai ajuns aici, pe epiesa.ro, sigur ca vei achizitiona exact ce ai nevoie. Ai la dispozitie cel mai mare magazin de piese auto online si poti incepe cautarea bujiilor incandescente potrivite masinii tale. Consultantii nostri iti pun la dispozitie expertiza lor si te vor ajuta sa gasesti solutia perfecta pentru autoturismul tau, fie ca vorbim despre bujii incandescente passat b5, bujii incandescente Golf 4, bujii incandescente Ford Focus 1.6tdci, bujii incandescente vw passat 1.9tdi, bujii incandescente skoda octavia 1, bujii incandescente opel astra H 1.7 cdti, bujii incandescente Logan 1.5 dci sau orice alte bujii incandescente de la producatori auto precum Mercedes, Renault, Hyundai, Nissan, Peugeot, Citroen, Fiat, Volvo, Suzuki, Honda, Toyota, Kia etc.
Poti opta pentru producatorul tau preferat de piese auto. Aici gasesti cu siguranta bujii incandescente NGK, bujii incandescente Bosch, bujii incandescente Champion, bujii incandescente Denso, dar si de la Hidria, Beru, Starline, Febi Bilstein, Flennor, Magneti Marrelli si zeci de alti producatori de piese auto.
Plaseaza comanda si alege optiunea de plata preferata. Poti sa achiti direct cu cardul sau poti plati ramburs la curier, care va veni la tine in cel mai scurt timp posibil de la depunerea comenzii. In acelasi timp, poti vizita oricand reteaua de magazine epiesa.ro in principalele orase ale tarii, Bucuresti, Oradea, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj, Timisoara, Bacau, Iasi, Galati, Slatina, de unde poti ridica personal produsele si unde te poti consulta cu expertii nostri. Ai 14 zile la dispozitie sa te razgandesti si iti primesti banii inapoi. Confortul, satisfactia si siguranta ta sunt prioritatile noastre.