Alternator

Alternator

N-a trecut nici trei luni de cand ai schimbat acumulatorul, iar masina a inceput sa ramana fara curent. De regula, acest simptom este suficient pentru a da un verdict simplu si previzibil: alternatorul. In ultimele decenii, producatorii auto si-au echipat masinile cu nenumarate sisteme de piese auto actionate electric. Avem pe deoparte consumatorii clasici de curent: becurile - faruri, stopuri, pozitii, becul pentru placuta de inmatriculare, semnalizare, becurile din habitaclu -, bujiile – la motoarele cu ardere pe benzina -, sistemul de stergatoare, radio- casetofonul. Pe de alta parte avem sistemele modernizate pentru a fi actionate electric: inchiderea centralizata, geamuri electrice, compresorul de aer conditionat, ecran digital etc. Pe deasupra, mai intervin si anumiti consumatori folositi de sofer in timpul deplasarii, alimentati de la bricheta sau de la priza speciala de 12V – telefoane mobile, tablete, statii de emisie-receptie, compresoare de aer, emitatori locali de unde radio care preiau muzica de pe stick si o transfera pe un canal radio etc. Cu alte cuvinte, masina devine mai electrica pe zi ce trece, chiar si in conditiile in care functionarea autoturismului se bazeaza tot pe carburatie. Un acumulator nu poate suporta toti acesti consumatori pe o perioda mai lunga de timp. Ba mai mult, chiar si un acumulator are nevoie de curent electric pentru a se reincarca. Astfel, furnizorul principal de curent al masinii in timpul mersului este alternatorul.

La pornire, masina foloseste curentul electric furnizat de acumulator. Acesta actioneaza electromotorul sau demarorul care pune in miscare motorul. In acest punct, acumulatorul iese din schema, iar rolul de furnizare a curentului revine alternatorului care incarca inclusiv acumulatorul.

In definitie, alternatorul este un generator de curent alternativ. Cu alte cuvinte preia miscarile de rotatie furnizate de motor si le transforma in curent electric alternativ. De aici si numele de alternator. Acesta contine doua bobine, una mobila, una statica: rotor si stator. Miscarile de rotatie, respectiv, energia mecanica, stimuleaza rotorul piesei care impreuna cu statorul creeaza un camp magnetic, transformat ulterior in curent alternativ trifazic.

Rotorul este alimentat la randul sau, dar intrucat se afla in permanenta miscare, are nevoie de o serie de contacte mobile, mai exact, carbuni sau perii. E posibil sa fi auzit mecanici care le-au sugerat clientilor ca alternatorul nu trebuie schimbat neaparat, atata timp cat i se inlocuiesc carbunii. Curentul generat de alternator nu este compatibil cu curentul absorbit de consumatorii masinii. Astfel, a fost prevazut cu o punte redresoare care contine o serie de diode a caror misiune este de a transforma curentul alternativ generat de alternator in curent continuu. Un regulator de tensiune seteaza valoarea tensiunii la 12V, exact valoarea la care functioneaza toti consumatorii electrici ai masinii, inclusiv acumulatorul, care este reincarcat astfel in timpul mersului de catre alternator.

Un alternator obosit poate fi semnalat de un martor in bord care reprezinta o baterie, fapt ce denota o avarie la sistemul de incarcare a masinii. Alte indicii pot fi date de variatiile de putere ale luminii farurilor sau ale luminilor din bord. De asemenea, un acumulator care se descarca repede este un simptom clar ca alternatorul nu functioneaza in parametri normali. Problemele cele mai uzuale apar din cauza uzurii periilor, a inelelor de contact sau deteriorarea regulatorului de tensiune.

Fisa postului unui alternator are mai multe puncte: acesta trebuie sa produca energia electrica necesara alimentarii tuturor consumatorilor electrici de la bordul automobilului, trebuie sa incarce acumulatorii, indiferent de cat de solicitat este de consumatorii masinii, trebuie sa genereze o tensiune electrica indiferent de regimul de functionare a motorului, trebuie sa aiba un raport putere/masa cat mai mic, sa fie fiabil, sa nu produca zgomote, sa reziste la diferite conditii, sa nu necesite intretinere.

Testarea functionarii optime a unui alternator nu este complicata, insa necesita cateva cunostinte minime de electrica, precum si de utilizare a unui voltmetru sau a unui multimetru. Valoarea medie care ne asigura ca alternatorul functioneaza in parametri optimi este de 14V, cu o marja destul de restransa, intre 13,8V si 14,2V. Daca depaseste aceasta valoare, alternatorul are o defectiune la regulatorul de tensiune. Daca valoarea este mai mica, atunci alternatorul este obosit, fapt ce va duce la descarcarea treptata a acumulatorului si la alte avarii cauzate de variatiile de tensiune. Este de preferat ca aceste operatiuni sa fie efectuate de un electrician auto pentru a nu risca producerea unor scurtcircuite care pot compromite tot sistemul electric al masinii.

Daca te-ai hotarat sa-ti cumperi un alternator nou, aici, pe epiesa.ro, beneficiezi de cea mai mare oferta de piese auto disponibile la cele mai bune preturi. Cauta alternator potrivit autoturismului tau, cum ar fi alternator Logan, alternator BMW e46, alternator Renault Megane 2, alternator Opel Astra H, alternator Golf 4, sau orice alt alternator de la producatori auto precum Mercedes, Renault, Hyundai, Nissan, Peugeot, Citroen, Fiat, Volvo, Suzuki, Honda, Toyota, Skoda Kia etc.

Poti opta pentru producatorul tau preferat de piese auto. Aici gasesti cu siguranta alternator Bosch, alternator Remi, alternator Elfstock, alternator Lauber, dar si de la Magneti Marelli, Valeo, Lucas, Denso, Hella, Starline, ASAM, Febi Bilstein si zeci de alti producatori de piese auto.

Plaseaza comanda si alege optiunea de plata preferata. Poti sa achiti direct cu cardul sau poti plati ramburs la curier, iar piesa va ajunge la tine in cel mai scurt timp posibil de la depunerea comenzii. In acelasi timp, poti vizita oricand reteaua de magazine epiesa.ro in principalele orase ale tarii, Bucuresti, Oradea, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj, Timisoara, Bacau, Iasi, Galati, Slatina, de unde poti ridica personal alternatorul si unde te poti consulta cu expertii nostri. Ai 14 zile la dispozitie sa te razgandesti si iti primesti banii inapoi. Nu rata promotiile si premiile zilnice oferite de epiesa.ro. Te asteapta mii de reduceri importante si iti oferim ocazia de a deveni un client premium. Intra in clubul ePiesa.ro si afla cum poti obtine reduceri permanente la piese auto. Prioritatea noastra este ca masina ta sa beneficieze de cele mai bune piese auto de pe piata, iar tu sa te bucuri de cele mai avantajoase preturi dintre toate magazinele de piese auto online din Romania.

GAMA VARIATA DE PRODUSE
LIVRARE PRIN CURIER RAPID ORIUNDE IN TARA
POSIBILITATE DE RETUR IN 14 ZILE
CONSULTANTA TEHNICA GRATUITA
MODALITATI DE PLATA VARIATE
© 2013 - 2023 autohut.ro - Toate drepturile rezervate